Snelle WiFi

Snelle WiFi door de hele woning

WiFi is tegenwoordig een eerste levensbehoefte aan het worden. Op het moment werken we bijna allemaal (meer) thuis, waardoor het wifi-netwerk overuren maakt. Om ervoor te zorgen dat het wifi netwerk thuiswerk proof is zijn een aantal dingen van belang.

  • Hoe sterk is het WiFi signaal
  • Staat de WiFi router of access point op de juiste plaats
  • Is de snelheid van het bedraade netwerk voldoende
  • Heb ik meerdere access points nodig
  • WiFi frequentie

Hoe sterk is het WiFi signaal

Het wifi signaal is te meten met een app zoals WiFi Analyzer (Android) of met een programma op de laptop inSSIDer. Met dit laatste programma kan er gelijk gekeken worden hoeveel wifi zenders er te ontvangen zijn van de diverse buren. Ook wordt er inzicht gegeven welke kanalen er veel gebruikt worden.

Staat mijn WiFi  access point op de juiste plaats

Een modem/router staat meestal in de meterkast of aan een buitenmuur, en dat niet de plek waar dit apparaat het beste tot z’n recht komt. Omdat een zender alle kanten op zendt, is het handig dat deze centraal staat in een woning. Zorg er wel voor dat je de WiFi router of access point bedraad kunt aansluiten. Verder dient er rekening gehouden te worden met: betonnen muren, elektrische apparaten zoals draadloze telefoons, magnetrons en grotere metalen voorwerpen, want deze zitten wifi-signalen in de weg. Hou daar dus rekening mee bij het plaatsen van je modem/router.

Is mijn bedraade snelheid wel voldoende

Controleer voor het aansluiten van het access point eerst even met een speedtest of de snelheid via een UTP-kabel voldoende is. Want ook een goed WiFi netwerk kan van een lage binnenkomende snelheid een snelle internetverbinding maken.

Heb ik meerdere access points nodig

Is de wifi snelheid vlak bij het eerste access point of router goed, maar zakt het in aan de andere kant van een muur of vloer van beton, dan is het raadzaam om daar een extra access point te plaatsen. Bij voorkeur sluit je op elke verdieping een access point aan, dit doe je via netwerkkabels.

WiFi frequentie

Nu je genoeg access points hebt of de router op de goede plek hebt staan, en weet op welke frequenties de buren zitten, kun je de zaken goed instellen. Wifi werkt net als een walkie talkie. Als de één aan het praten is kan de ander alleen luisteren: tegelijkertijd praten lukt niet. Zit jij op hetzelfde kanaal als de buren, dan zitten jullie elkaar in de weg. Kies je voor 2.4 GHz dan kun je uitzenden op drie kanalen: 1, 6, en 11. Pak het kanaal waar je geen signaal of heel zwakke signalen op hebt gevonden met je wifi-analyse-app. Zwakke signalen zijn signalen onder de -80, deze beschouwt je eigen wifi-apparaat als onschuldig.

Bij 5 GHz kun je kiezen uit veel meer kanalen dan bij 2.4 GHz. Zoek wederom een kanaal uit waar je geen andere zender op terugvindt.

Wat je wil bereiken met het goed afstellen van je apparatuur thuis is: gebruik de frequentie(s) waarop het minste of geen ander verkeer plaatsvindt. Kijk hierbij niet alleen op de plaats van het access point zelf, maar ook de plek waar je zit als je de wifi gebruikt.

Een goed WiFi netwerk

Voor zowel kleinere ruimtes tot panden met meerdere verdiepingen zijn WiFi access points de ideale apparaten voor een goed dekkend draadloos netwerk.

Wij gebruiken voornamelijk de access points van Ubiquiti, omdat deze schaalbaar zijn en onbeperkt bijgeplaatst kunnen worden totdat de dekking voldoet aan de eisen. De voornaamste reden om voor Ubiquiti te kiezen zijn de prijs/kwaliteit verhouding, schaalbaarheid en beheer.

Het assortiment van Ubiquiti bestaat uit access points voor zowel binnen- als buitengebruik. Ieder type access point heeft zijn eigen specificaties. Denk hierbij aan snelheid, bereik en aantal gelijktijdige gebruikers.

Gasten netwerk

Wanneer u draadloos internet wilt aanbieden voor gasten of visite wilt u niet dat ze bij uw interne apparatuur kunnen komen. Door een apart gasten wifi-netwerk aan te maken wordt voorkomen dat iedereen die hier toegang tot heeft bij uw lokale apparatuur kan komen.

Beheer

De access points van Ubiquiti zijn via een app op de telefoon te beheren. Via deze app kan op ieder moment een draadloos netwerk aangemaakt, aangepast of verwijderd worden.

Bij het installeren zorgen wij ervoor dat de accespoints volledig geconfigureerd en werkend bij u worden afgeleverd. Ook krijgt u uitleg hoe u naderhand eventueel aanpassingen kunt doorvoeren, zoals het aanpassen van de netwerknaam, het WiFi wachtwoord of de frequentie waarop het access point uitzendt.

Voor vragen of een vrijblijvende offerte
tel: 023-8200292
mail: support@melchiorict.nl